Vissza

Aktualitások

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több rászoruló afrikai gyermeken és családon tudjunk segíteni, s segítségünk minél hatékonyabb, szektorokon átívelő és fenntartható legyen. Helyszíni projektjeink mellett hazánkban is számos előadást és programot szervezünk azért, hogy mindenki megismerhesse Afrika kulturális és természeti értékeit. Igyekszünk minél nagyobb közönséghez eljutni, bemutatni az Afrikáért Alapítvány munkásságát, s minél több támogatót nyerni meg ügyünk érdekében. Eseményeinkről, híreinkről aktualitásainkat böngészve tájékozódhat.

Afrikai ízek, a szó konkrét és átvitt értelmében

2013. március 29.

Afrikáért Klub 2013 márciusa, Savannah

A hírhez tartozó képek

Afrikai ízek, a szó konkrét és átvitt értelmében

Mindebbe belekóstolhattak azok az Afrikafüggők, akiket a március végi nagyhéten lezúdult, tekintélyes mennyiségű hó sem tántorított el attól, hogy részt vegyenek az Afrikáért Alapítvány márciusi rendezvényén.

Az afrikai tárgyakkal díszített Savannah étterem alagsora adott otthont a színes programnak. Akusztikus kongói zene fogadta a vendégeket, akik válogathattak a falusi hangulatot idéző kirakodóvásár ékszerei, festményei és szőttesei között. Az érdeklődők információkat kaptak az alapítvány programjairól, az adakozó kedvűek vásároltak a kedvezményes áron kapható, autentikus tárgyakból.

Az est háziasszonya, Espérance felkonferálta az első előadót, France Mutombót, az alapítvány elnökét, aki szívélyesen fogadta az egybegyűlteket, és betekintést nyújtott az elmúlt hónap eseményeibe. Külön kiemelte a jelenleg legfontosabb „Hagyj nyomot!” projektet, amelynek célja egy mikrobusz vásárlása a kongói árvaházban nevelkedő árváknak, a College Othniel iskola diákjainak és a kint dolgozó önkénteseknek.

A második előadó, az étterem tulajdonosa, Miriam a jelenlévők ízlelőbimbóit csiklandozta az afrikai ételekről készült színes képeivel, és a konyhai alapanyagok magyar ember számára ismeretlen tárházával. Ez volt az a pillanat, amikor a vendégek leadták rendeléseiket az est alkalmából összeállított, hamisítatlan afrikai menüre vagy annak egy-egy fogására.

Amíg a konyhában sürgött-forgott a szakács, a társaság meghallgathatta Anita, az alapítvány munkatársa személyes beszámolóját arról a felejthetetlen élményről, amikor találkozott Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában nevelkedő, örökbe fogadott kisfiával és szüleivel. A képek leírhatatlanok. Tizennégy négyzetméteren él a kilenc fős család, ám mosolyognak, nem panaszkodnak, együtt vannak. Vendégszeretetük emléke a közönségre is hatással van.

A prezentáció után kötetlen beszélgetés alakult ki az érdeklődők és az alapítvány munkatársai közt, majd a különleges illatok egyre többeket felcsalt az étteremszintre.

Afrikai csirke rizzsel... Nos, valójában csirke volt rizzsel. Ám micsoda különbséget tapasztaltunk az ízkavalkádban! Enyhén csípős, ismeretlen zöldfűszerrel és selymes szósszal bolondított omlós comb egy afrikai kunyhót formázó illatos, hófehér rizshalom társaságában. Vizuális élmény volt! Még az sem tántorított el senkit, hogy már túl voltunk a hagyományos vacsoraidőn.

Legközelebb áprilisban találkozunk!