Vissza

Útinaplók

Afrika mindenkiben más nyomot hagy. Nincs két egyforma ember, aki ugyanúgy mesélné el mindazt, amit itt látott, átélt. Útinaplónkból megtudhatja, kire milyen hatást gyakorolt ez a különleges ország, a maga egyedi, utánozhatatlan kultúrájával, meseszép tájaival. A humanitárius turizmus résztvevői éppúgy megosztják gondolataikat, érzéseiket, tapasztalataikat, mint azok, akik az Alapítvány munkája kapcsán már hosszabb ideje itt tartózkodnak.

Első nap

2008. február 12.

Nyugodt éjszakai alvás után madárcsicsergésre és énekelő gyermekhangra ébredtem. Meleg volt az éjszaka és most is párás meleg ragasztotta rám a ruhámat. Nem volt elviselhetetlen, csak furcsa volt. Tegnap hajnalban otthon -3 fok volt. Itt a hőmérséklet átlag + 25 és +35 fok körül mozog. Szúnyoggal nem találkoztam, pedig talán attól féltem leginkább. Egy kellemes, hűvös reggeli fürdés után jól indult a nap. France a hivatalos ügyeket intézte, megbeszélést tartott a munkatársai részére, így nekem maradt egy kis szabadidőm az ismerkedésre. Szálláshelyünk Mama Bernadett házában volt, ahol több generáció számára és vendégeknek is volt elég férőhely.

A városrész a mi Rózsadombunkhoz hasonló volt. Zöldövezet, pálmafákkal és különleges növényekkel.

Jellegzetes építkezési szokás szerint minden ingatlant magas kőfallal zárták el a kíváncsiskodók elől. Bejutni csak úgy lehetett, ha dudáltunk és az ajtónálló beengedett. Szokatlan és egy kicsit lassúnak tűnő, de itt ez a gyakorlat.

A házban minden szükséges helyiség rendelkezésre állt, csak a víz és az áramszolgáltatás szünetelt sűrűn, ami kissé kényelmetlennek tűnt az első időkben, aztán már hozzászoktunk. Víz tárolására hordók és különböző mérető edények szolgáltak. A villany pótlására petróleumlámpa és gyertya szolgált. A háziak kedvesek, előzékenyek voltak- nem először láttak vendégül messziről jött, fehér turistákat.
Vendéglátás. Az országra ez pont nem jellemző. Nincs jelentékeny idegenforgalom, nem szokás a turizmus, a kirándulás, az ország még nem nyitott, a vendéglátást fejleszteni kellene. Csodaszép helyeken jártunk a természet nagyon bőkezű errefelé, de sajnos az az érzésem, hogy én a három hét alatt többet láttam az országukból, mint az itt élők többsége.

Az étkezésünkről Mami gondoskodott. Reggelink európai volt, vacsoránk pedig mindig többféle, finom afrikai különlegesség volt. A leggyakrabban használt alapanyag a manióka, sokféle zöldség és hal, baromfi. Ezek variációiból kaptunk bőségesen minden nap.

Galériák Tekintse meg a projekthez kapcsolódó képeinket